donderdag, juli 25, 2013

701. (Video) "Vechtscheidingen: Als liefde oorlog wordt..." (TV-programma uitgezonden op 25 juli 2013)

Video van de uitzending van donderdag 25 juli 2013 21:10 uur, Nederland 2:

Get Adobe Flash

Discussieprogramma na het drama rond de vermoorde broertjes Ruben en Julian trok deze week een andere uit de hand lopende scheiding de aandacht.

-----------------------------------------

Vechtscheidingen: Als liefde oorlog wordt...


TV Programma Hollandse zaken: Uitzending op donderdag 25 juli 2013 21:10 uur, Nederland 2

Na het drama rond de vermoorde broertjes Ruben en Julian trok deze week een andere uit de hand lopende scheiding de aandacht.



Een vader nam zijn twee zoontjes mee voor een weekje vakantie. De moeder gaf ze prompt op als vermist en zette een opsporingsbericht op internet. Het bericht werd massaal verspreid via sociale media. De politie krijgt bijna dagelijks valse aangiftes van vermissing en ontvoering. Vaak afkomstig van scheidende stellen. Hoe kunnen mensen die ooit van elkaar gehouden hebben zo’n bittere strijd voeren? Een strijd die geen grenzen lijkt te hebben en waar de kinderen de grootste troef vormen. En waarom wordt via onder andere Facebook half Nederland bij de vechtscheiding betrokken? Een live-discussie met gescheiden stellen, de Raad voor de Kinderbescherming en kinderrechter Jetty Gerritse.

Presentatie: Cees Grimbergen
Uitzending: donderdag 25 juli 2013 21:10 uur, Nederland 2
Herhaling (hh): vrijdag 26 juli 2013 11:05 uur, Nederland 2

woensdag, juli 17, 2013

700. Vadertip voor de vakantie: Besteed tijd aan je kinderen

In de vakantie hebben vaders meer tijd en rust om aandacht aan hun kinderen te kunnen geven en samen met hun kinderen activiteiten te ondernemen en dingen te doen. Neem als vader die gelegenheid daarom ook te baat, want kinderen die gedurende het jaar vooral opgroeien bij moeders en vrouwelijke professionals in de kinderopvang en op school hebben een grote behoefte aan meer mannelijke input en vooral aan meer tijd van hun vaders. Bijkomend voordeel voor moeder is daarbij dat zij dan ook de gelegenheid heeft om eens heerlijk weg te duiken in dat meegenomen boek op het strand. Papa neemt het even over.

Wat daarbij vooral goed werkt is om als vader zelfstandig elke dag samen met de kinderen dingen te ondernemen en doen (bv. samen een spelletje, samen inkopen gaan doen in de campingwinkel, samen de afwas doen op de camping of samen met de kinderen de maaltijd plannen en koken). Tijdens dat samen dingen doen kunnen vaders dan gemakkelijk ook in gesprek raken met hun kinderen over van alles en nog wat.

En probeer daar tijdens de vakantie als vader meteen ook een vaste traditie van te maken voor de rest van het jaar wanneer er minder tijd voor elkaar beschikbaar is. B.v. door op een vast tijdstip aan het eind van de dag en voor het slapen gaan een kwartiertje voor elk kind apart te nemen en even iets samen te doen. Door de rest van het jaar steeds op een vast tijdstip thuis te komen (niet overwerken dus vaders en steeds op dezelfde tijd thuiskomen zodat de kinderen weten wanneer ze je kunnen verwachten en zich daarop in kunnen stellen) en daar even een kwartiertje de tijd voor te nemen, weten de kinderen dat dat moment op de dag er is.

Een vader die dat consequent heeft gedaan merkte al snel dat zijn 8-jarige dochter zijn komst ook verwachtte en de kleine gebeurtenissen van haar dag begon op te sparen om ze aan hem te kunnen vertellen.

De vakantie is een mooi moment om daar mee te beginnen.

Prettige vakantie gewenst,

Peter Tromp


Hans Spekman over zijn vakantie bij Eenvandaag

Get Adobe Flash